GENEALOGIE IN DE PRAKTIJK

Vóór 1910


Informatie van vóór 1910 kan worden teruggevonden in de U dient de akten van de burgerlijke stand die kunnen worden geraadpleegd op de website van het Rijksarchief

https://agatha.arch.be/search/genealogie/

Zich registreren is gratis maar verplicht.
Zoek eerst de gemeente/parochie, en ga dan kijken in de INDEXEN.

De alfabetische tafels of Indexen.

Het heeft inderdaad geen zin om meteen de documenten te gaan raadplegen, ook al weet u ongeveer de geboorte-, huwelijks- of overlijdensdatum. In de alfabetische tabellen of indexen kunt u zonder al te veel moeite de datum van een gebeurtenis terugvinden alsook de exacte referenties van de akte die u zoekt.

Noteer niet alleen de gegevens van de persoon die u zoekt, noteer alle informatie die op een akte terug te vinden is. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien omslachtig, maar u bespaart er tijd mee, omdat u dit werk later niet opnieuw hoeft te doen. Noteer dus zorgvuldig de namen, voornamen, data en paginanummers, enz.

Onder welke naam zoeken?

De schrijfwijze van een naam kan wijzigen, Zaventem kzn bv. ook als Saventhem worden geschreven. Sommige gemeenten of parochies bestonden vroeger nog niet. Zo is Koekelberg slechts in 1841 een afzonderlijke gemeente geworden. Vóór deze datum b evinden de aktes zich in de burgerlijke stand van Berchem-St-Agathe.Ander voorbeeld: de parochieregisters van Warquignies starten maar in 1770; vroegere gegevens zitten in de registers van Wasmes.

Vergeet ook niet dat de schrijfwijze van de namen vroeger niet zo vast stond als nu. Indien u een "Smeesters" zoekt, kijk dan ook eens naar "Meester", "De Meester", "'s Meerster", enz. Een "De Koninck" in het Nederlands kan even goed als "Le Roy" worden teruggevonden nadat hij zich in Wallonië was gaan vestigen!

De Akten.

Geboorteakte van Marie WATHELET
Bastogne, 12/10/1733
Staatsarchieven van Aarlen

Begin altijd met de meest recente: ze zijn het meest leesbaar en volledig. Ga dan geleidelijk terug in de tijd. Zo wordt u gewoon aan de familienamen die u tegenkomt, en de oude schrijfgewoontes.

Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk oude aktes te ontcijferen: de kwaliteit van de akte zelf laat soms te wensen over, en handgeschreven vermeldingen kunnen soms moeilijk leesbaaar zijn.

Maar al doende leert men: het ontcijferen gaat snel vlotter, de terugkerende woorden worden sneller herkent, zelfs de Latijnse woorden die u nodig hebt om de oudere aktes uit de parochieregisters te kunnen lezen.



startpagina  |  bestellen  |  lidlmatschao  |  contact  |  naar boven